Školjke bisernice

Ako nekad nosite nakit ukrašen biserima ili ako imate bisernu dugmad na odjeći, lako je moguće da ti ukrasi potječu od školjaka bisernica. Unutrašnji sloj ljuštura tih školjaka stvara sjajno zrno sedefa koje se prelijeva u duginim bojama i često se koristi za umjetni uzgoj bisera. Sićušno zrno vadi se iz ljušture školjke bisernice i umeće u neku drugu školjku. Ona potom počinje prekrivati to strano tijelo slojevima sedefa, tako da s vremenom od njega nastaje biser.

Kako se rađaju BISERI?

Umjetno uzgojen biser pravi je dragulj mora kojega su stvorili zajednički napori prirode, čovjeka i školjke – bisernice.
Biseri duguju svoju ljepotu stvaralačkoj sili prirode koja ih oblikuje u kugle izuzetne ljepote. Drugo, drago kamenje se mora iskopavati iz zemlje i rezati prije nego što zablista svojim sjajem. Biseri se rađaju lijepi i ništa više ne treba kako bi se pojačao njihov topli unutarnji sjaj.
Međutim zapanjujuća je njihova transformacija od početka u neuglednoj školjci do nastanka dragulja.

Školjke
Zamislite samo zaspalu školjku – bisernicu na dnu mora koja pokreće svoj oklop tek toliko da pročisti plankton iz vode koja je okružuje. Jednog dana strana tvar kao što je zrno pjeska, uđe zajedno sa strujom i slučajno pronađe svoj put do tjela školjke odakle više ne može biti izbačena.
U pokušaju da ublaži ovu iritantnu smetnju, tjelo školjke poduzima obrambenu akciju. Ćelije tjela koje okružuju ovu iritirajuću supstancu počinju izlučivati glatku tvrdu tvar oko iritanta. Ova se tvar zove sedef.
Kako se dragocjeni biseri oblikuju iz onoga što školjka smatra samo zaštitom od smetnje, predstavlja jednu od največih tajni prirode. Jer sedef nije samo umirujuća tvar. On se sastoji od mikroskopski sićušnih kristala. Svaki kristal savršeno je poredan s ostalima tako da se svijetlo koje prolazi kroz os jednoga odražava i prelama preko drugog i tako nastaje plamen duginih boja. Da je priroda nasumice rasipavala kristale, slojevi sedefa bili bi bez sjaja poput krede, ali uz savršeni aranžman prirode rezultat je neopisiva ljepota.

Školjke – bisernice stvaraju umjetne bisere na isti način kao i prirodne. Razlika je samo u tome što čovjek usađuje iritantnu tvar u školjku umjesto da to čini priroda, a onda se povlači u stranu i stvaranje čuda prepušta prirodi.

Privjesci za mobitel od školjki (15)

Privjesci za mobitel od školjki (15)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s